Dutch Youth Antillian Tournement

Super prestatie tafeltennisjeugd Bonaire

4 x subkampioen tijdens Dutch Antillian Youth Tournement

Tijdens de afgelopen week gepeelde Dutch Antillian Youth Tournement heeft Bonaire 4x de 2e prijs geweest. Drie teams (U11, U15 en U18) leverden deze unieke prestatie. Het 4e subkampioenschap kwam op naam van Almahir Nicolaas die 2e werd in de klasse U11. Alle finales werden verloren tegen Aruba. Het dichtste bij een titel was het team U11 (Almahir Nicolaas en Lars van Veenenedaal). Zij verloren met miniem verschil met 2-3 in de finale tegen het sterke Aruba dat recentelijk nog 2e was geworden tijdens de Caribische kampioenschappen.

Na een flinke trainingperiode, waarin ook trainingsdagen zijn geweest met Curacao, werden 6 spelers geselecteerd om een deel te nemen aan dit internationale toernooi: Juni Xie, Zildjan Melaan, Jadira Yiron, Tim van Veenendaal, Almahir Nicolaas en Lars van Veenendaal. Als coaches gingen hoofdtrainer Erik van Veenendaal en Leo Domacasse mee. Vooraf werd eigenlijk niet gerekend op een finaleplaats maar alle spelers lieten tijdens dit toernooi hun beste tafeltennis zien.

Het team Juni Xie / Zildjan Melaan uitkomend in zowel de U15 als U18 klasse behaalden heel overtuigend maar liefst twee finales. Vooral Juni Xie speelde heel erg verzorgd en goed tafeltennis. Ook in het enkelspel  klasse lieten beide spelers zien goed mee te kunnen in dit international veld. Beiden haalden de halve finale in het enkelspel. Een prestatie waarmee coach Domacasse uitermate tevreden mee was. Beide spelers hebben nog een flink aantal jaren te gaan in de jeugd.

In de klasse U13 hadden Jadira Yiron en Tim van Veenendaal het erg lastig en moesten zij wennen aan het hoge niveau. Na een enigszins teleurstellende prestatie in de teamwedstrijden speelde zij echter heel sterk in het enkelspel. Yiron won twee wedstrijden en stond op de drempel van de halve finale. Helaas kon zij het net niet afmaken. Ook Tim van Veenendaal speelde sterk (o.a. 3-2 winst op de sterke curacaose speler Nasir) maar viel eveneens net buiten de halve finale. Met zijn noppenspel wist hij zelfs de sterke spelers uit Aruba te ontregelen.

Lars van Veenendaal en Almahir Nicolaas vormden samen het U11 team. In de poulefase speelden zij  heel overtuigend en wonnen zij met 3-0, 3-0 en 3-1 hun wedstrijden. De finale tegen Aruba werd zinderend spannend. Uiteindelijk bleek het dubbel de cruciale partij, helaas gingen de games zeer nipt naar de tegenstander en ontbrak het aan net dat laatste beetje geluk. Echter de 2e plaats stemde ook coach Erik van Veenendaal tot volledige tevredenheid. Almahir Nicolaas die tijdens de teamwedstrijden al zijn wedstrijden had gewonnen was echter nog niet tevreden. Hij wilde nu de titel in het enkelspel. Zeer overtuigend bereikte hij in de finale. Echter in de finale was een technisch en tactisch sterk spelen Chow (Aruba) helaas te sterk en werd het een relatief kansloze 3-0 nederlaag. Voor Nicolaas was het ook zijn eerste grote finale, en ook finales spelen moet je leren. Met  deze ervaring zal het hij sterker worden en in de toekomst zeker opnieuw tot de kanshebbers behoren.

Op het einde van toernooi kon Bonaire alleen maar genieten en terugkijken op een geslaagd toernooi. De selectiespelers hebben veel geleerd en zullen deze ervaring gaan meenemen naar volgende toernooien. Ook voor de coaches was het een leerzaam aantal dagen. Belangrijk nu om het niveau verder te gaan verbeteren, niet alleen bij deze 6 spelers maar ook zeker bij de vele andere jeugdspelers die bezig zijn met tafeltennis.