Kampioenschappen Bonaire 2016

Erik van Veenendaal pakt 6e tafeltennis titel

Tijdens het gespeelde Bonairiaanse kampioenschap heeft Erik van Veenendaal zijn 6e title in het heren enkel gewonnen. Gemakkelijk ging dit echter zeker niet. Met name Almar Nicolaas, Jean-Claude Clementina en Percy Prudencia zorgden voor flinke tegenstand. Het kampioenschap kenmerkte zich door een goede opkomst maar vooral ook door een goed niveau van de wedstrijden. Een aantal spellers liet op basis van de trainingen, een aanzienlijke vooruitgang zien.

Kwartfinales
Nadat de poulefase was afgerond werd begonnen met de kwartfinales. In de 1e kwartfinale speelde favoriet Erik van Veenendaal tegen jeugdspeler Shaquille Hazel. Het werd een eenvoudige 3-0 overwinning voor Van Veenendaal maar Hazel kan heel tevreden terug kijken op het toernooi waar hij met goed spel de kwartfinale bereikte. De 2e kwartfinale tussen verdediger Napi Boekhoudt en Percy Prudencia werd een ware thriller. Alle sets waren spannend maar uiteindelijk pakt Prudencia met 14-12 in de 5e set enigzins gelukkig de overwinning mede dankzij zijn sterke service. De kwartfinale tussen Jean-Claude Clementina en Rene Evans ging ook door in het maximale aantal sets (5). Clementina won uiteindelijk door in de 5e game met 11-8 te zegevieren. De laatste halve finalist moest komen uit de partij tussen Almar Nicolaas en Roy van der Veen. Nicolaas won eenvoudig met 3-0 van Van der Veen die uitermate verassend de kwartfinale had bereikt.

Halve finales
In de halve finales speelden de nummer 1 t/m 4 van de ranglijst te weten: Erik van  Veenendaal, Almar Nicolaas, Jean Claude Clementina en Percy Prudencia. De halve finales en finale werden volgens de traditie gespeeld volgens het best-of-7 systeem. In de eerste halve finale won Van Veenendaal met 4-0 van Prudencia maar de cijfers geven hier een verkeerd beeld. Het was zeker geen makkelijke overwinning en elke set moest Van Veenendaal tot het uiterste gaan om de goed spelende Percy Prudencia van de setwinst af te houden. Uiteindelijk gaf de ervaring van Van Veenendaal telkens de doorslag. In de tweede halve finale moet Almar Nicolaas het opnemen tegen Jean-Claude Clementina. Nicolaas speelde sterk en maakte weinig fouten, Clementina daarentegen liet vaak de kansen liggen. Het werd een mooie en spannende wedstrijd die terecht werd gewonnen met 4-2 door Nicolaas.

Finale
De finale werd daarmee een strijd tussen de nummers 1 en 2 van de ranglijst Van Veenendaal en Nicolaas die ook al de finale speelden van beide laatste ranglijsttoernooien. De eerste set was al meteen een set  met veel spanning. Nicolaas, luidruchtig en vol strijdlust zoals altijd, pakte een 10-8 voorsprong. Helaas kon hij het niet afmaken en ging de uiteindelijke setwinst heel nipt met 14-12 naar Van Veenendaal. Toen Van Veenendaal daarna ook set 2 (11-3) en set 3 (11-9) won leek de strijd beslist. Echter de wedstrijd bleef van een goed niveau waarbij Van Veenendaal de aanval had en Nicolaas zich met zijn blokspel uitstekende verweerde. Er waren veel lange rally’s van goed niveau, en Nicolaas pakt de 4e set met 11-9. Met een tussenstand van 3-1 leek de strijd weer open. De 5e set echter werd van begin van aan gedomineerd door Erik van Veenendaal. Hij won deze set met 11-5 en pakte daarmee zijn 6e opeenvolgende Bonairiaanse titel in het enkelspel.